Grovboller med grannåle


16 spændende grovboller der indeholder grannåle og har flot pynt på toppen.

Ingredienser

(16 stk.)

  • 150 g. surdej

  • 50 g. gær (brug meget mindre gær, hvis du har tid til at lade det koldhæve!)

  • 565 g. vand

  • 200 g. økologisk emmermel

  • 340 g. økologisk tipo 00

  • 330 g. økologisk ølandshvede

  • 1½ spsk. økologisk maltmel (giver farve, tilsæt mere for en mørkere, brændt smag)

  • 25 g. salt

  • 65 g. friske grannåle (sitkagran) uden midter-stilk

  • 130 g. hele græskarkerner

 

Top-tegning:

  • 75 g. mel

  • 4-5 spsk. vand

  • sprøjtepose

Fremgangsmåde

Tag 150 g. surdej og bland med vand (24 grader C). Se om surdejen flyder ovenpå. Det er flydetesten, der fortæller om surdejen er luftig og klar til brug.
Tilsæt derefter emmermel, tipo 00, ølandshvede og maltmel.
Rør det sammen til der ikke er tørre områder i dejen.
Lad den hvile tildækket i 10 minutter.
Ælt dejen i røremaskine i 15 minutter, eller til gluten er begyndt at virke. Lav glutentest - dejen skal være smidig og kunne trækkes tynd og gennemsigtig.
Derefter: tilsæt salt, grannåle og kerner. Rør det hele sammen.
Lad hæve tildækket på meldrysset bord i 45 minutter.

Form til 16 boller og efterhæv på bradepande ved 28 grader C i 30 minutter. 
Tegn på bollerne med den hvide dej.
Bag ved 235 grader varmluft eller varmere i ca. 25-30 minutter. Smid en smule vand ind på en bradepande i starten af bagetiden for at få damp. Dette giver en bedre skorpe og forhindrer, at den brænder i den meget varme ovn.